Kokosek

0 (0 ocen)

  • Średni

W weekend nie może zabraknąć pysznego ciasta dla rodziny i znajomych. Jednym z naszych ulubionych jest kokosek. Moi bliscy się nim zajadają. Przepis przysłała Małgorzata Smaga

  • Średni

Składniki:

  • - cukier: 20 dekagramów
    - mąka: 20 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - margaryna: 0.5 sztuki
    - kakao: 3 łyżeczki
    - mleko: 0.5 szklanki

    - białka: 5 sztuk
    - cukier: 20 dekagramów
    - wiórki kokosowe: 20 dekagramów

    - żółtka: 5 sztuk
    - cukier puder: 2 łyżeczki
    - kakao: 2 łyżeczki
    - margaryna: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto:
    z białek ubijamy sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z margaryną
    i cukrem. Dodajemy pozostałe
    składniki i pianę z białek i dokładnie
    mieszamy. Ciasto wykładamy
    na blachę.
  • 2. Robimy masę: z białek i cukru
    ubijamy sztywną pianę. Dodajemy
    wiórki i dokładnie mieszamy.
    Masę wykładamy na
    surowe ciasto i pieczemy około
    20-25 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.
  • 3. Krem: margarynę ucieramy
    z cukrem i żółtkami. Następnie
    dodajemy kakao. Wykładamy
    na ostudzone ciasto. Dekorujemy
    według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować