W weekend nie może zabraknąć pysznego ciasta dla rodziny i znajomych. Jednym z naszych ulubionych jest kokosek. Moi bliscy się nim zajadają. Przepis przysłała Małgorzata Smaga
Średni
Składniki:
- cukier: 20 dekagramów
- mąka: 20 dekagramów
- jajka: 3 sztuki
- proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
- margaryna: 0.5 sztuki
- kakao: 3 łyżeczki
- mleko: 0.5 szklanki
1.Przygotowujemy ciasto:
z białek ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z margaryną
i cukrem. Dodajemy pozostałe
składniki i pianę z białek i dokładnie
mieszamy. Ciasto wykładamy
na blachę.
2.Robimy masę: z białek i cukru
ubijamy sztywną pianę. Dodajemy
wiórki i dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na
surowe ciasto i pieczemy około
20-25 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180 °C.
3.Krem: margarynę ucieramy
z cukrem i żółtkami. Następnie
dodajemy kakao. Wykładamy
na ostudzone ciasto. Dekorujemy
według uznania.
Komentarze