Kociołek izerski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy. Słoninę kroimy
w kostkę i wytapiamy. Gdy
skwarki się zezłocą, dodajemy
cebulę. Doprawiamy mieloną papryką i krótko smażymy.
Wkładamy mięso i smażymy
do miękkości.
2.Selera i marchewkę obieramy
i ścieramy na tarce.
Z papryki usuwamy gniazdo
nasienne, miąższ kroimy
w kostkę. Warzywa wkładamy
do mięsa. Smażymy 10 minut.
Zalewamy wodą (tak aby przykryć
mięso). Zagotowujemy.
3.Wsypujemy ryż, doprawiamy
solą i pieprzem. Gotujemy
15 minut. Dodajemy pomidory,
kminek i majeranek. Gotujemy
10 minut. Kapustę płuczemy
i siekamy. Dodajemy
do potrawy i gotujemy jeszcze
20 minut.
Komentarze