Gorący kociołek

4.48 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Podczas przygotowywania potraw jednogarnkowych smaki ich składników i przypraw łączą się ze sobą w harmonijną całość. Dlatego dania te są tak pyszne, że aż chce się poprosić o dokładkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1/2 kg pieczarek
    3 kolorowe papryki
    3 średnie cebule
    1 puszka fasoli czerwonej
    1/2 puszki kukurydzy
    3 ząbki czosnku
    7 ogórków konserwowych
    1 kostka bulionowa drobiowo - wołowa
    średni przecier pomidorowy
    pieprz
    majeranek
    słodka czerwona papryka
    sól czosnkowa
    olej do smażenia
    przyprawa magii
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Gorący kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gorący kociołek 1. Mięso kroimy w kostkę. posypujemy solą czosnkową i słodką papryką, przesmażamy na oleju i odkładamy do większego garnka.
  • Gorący kociołek 2. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę obieramy kroimy w piórka, podsmażamy razem, przekładamy do mięsa. Papryki oczyścić umyć, pokroić w długie paseczki, podsmażyć i dodać do garnka, wszystko zalać litrem zimnej wody, postawić na ogniu, dusić pod przykryciem. Gdy się zagotuje, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz 1 kostkę bulionową, dusimy 30 minut.
  • Gorący kociołek 3. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę, a po 10 minutach 7 pokrojonych w paseczki ogórków konserwowych i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
  • Gorący kociołek 4. Całość doprawiamy pieprzem, majerankiem oraz przyprawą magii.

Porady

Do kociołka na koniec można dodać świeżo skrojoną natkę pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować