Kociołek głodomora

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rewelacyjna rozgrzewająca zupa na przyjęcia i nie tylko syta i bardzo smaczna

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • * 1/2 kg mięsa od szynki
    * 1/2 kg schabu
    * 1 papryka czerwona
    * 1 papryka zielona
    * 5 szt średnich pieczarek
    * 3 ziemniaki
    * 1 pietruszka
    * 2 marchewki
    * 1/2 sztuki selera
    * 2 ogórki konserwowe duże
    * 2 cebule
    * 3 ząbki czosnku
    * kawałek pora około 18 cm
    * 3 łyżki oleju
    * 2 łyżki mąki pszennej
    * przyprawy:
    * ziele angielskie 3 kulki
    * liść laurowy 2 szt
    * papryka słodka 1/2 łyżeczki
    * papryka ostra szczypta
    * majeranek 1 łyżeczka
    * przyprawa do gulaszu prymat 1 łyżeczka
    * sól,pieprz do smaku
    * 1 łyżeczka kucharka
    * koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    * 2 łyżki masła

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kociołek głodomora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obsmażamy mięso razem z cebulą 1. Mięso myjemy ,kroimy w kostkę przesmażamy na oleju na rumiano,dodajemy do mięsa pokrojoną cebulę w kostkę i szklimy razem około 5 min.Oprószamy mąką pszenną aż zgęstnieje.
  • gotująca sie zupa z mięsem 2. W dużym garnku zagotowujemy około 3 litry wody wsypujemy kucharek gdy woda się zagotuje dodajemy zrumienione mięso z cebulą ,dosypujemy przyprawy (bez papryki) i gotujemy na wolnym ogniu około 30 min
  • Warzywa obsmażamy razem na patelni 3. W tym czasie obieramy marchewkę pietruszkę seler i ziemniaki kroimy wszystko w kostkę ,dodajemy do podgotowanego mięsa i gotujemy znów wszystko razem 30 min. Paprykę obieramy z nasion kroimy w kostkę ,pieczarki przesmażamy na patelni z łyżką masła dodajemy do nich pokrojonego pora i dusimy razem 3 min..Na maśle przesmażyć koncentrat pomidorowy i dodać do gulaszu Po tym czasie wrzucić do garnka z mięsem na koniec dodać wyciśnięty czosnek i pokrojone w kostkę ogórki i gotować znów około 20 min
  • Zupa pod koniec gotowania 4. Wsypać paprykę słodką i ostrą ,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem . Zupa powinna być gęsta .Im dłużej ją gotujemy tym lepsza jest.Gotować zawsze na wolnym ogniu ma się tylko :pyrkać" Najlepiej smakuje podana w glinianych miseczkach ze świeżym chrupiącym chlebem. Nie jest to zupa tania ale warto ją zrobić choć raz:)

Porady

Schab w zupie można zamienić na tańszą chudą łopatkę wieprzową będzie równie smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować