ŁĄCKIE HALUSZKI Z BRYNDZĄ czyli inaczej KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW

4.5 (200 ocen)

  • 45 min

Potrawa regionalna z Łącka.Musicie koniecznie spróbować, łąckich bryndzowych, kładzionych kluseczek.Zwane są haluszkami czyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków.

  • 45 min

Składniki:


  • 800 g obranych ziemniaków
    200 g mąki krupczatki
    50 g mąki pszennej
    200 g bryndzy
    kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy
    1 większa cebula
    sól
    smalec,ewentualnie olej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kluski

Łąckie haluszki z bryndzą czyli inaczej kluski z tartych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki mąka 1. Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce.
    Wsypałam do nich wymieszane obie mąki,dodałam sól i dokładnie wymieszałam.
  • haluszki łąckie ciasto 2. Ciasto powinno być na tyle gęste,żeby nie rozpłynęło się we wrzącej wodzie.
    Metalową łyżką zanurzaną we wrzątku, wrzucałam ciasto do osolonej wody.
  • haluszki gotowanie 3. Gotowałam kluski aż wypłynęły na wierzch, a nawet jeszcze trochę dłużej.
  • haluszki gotowane 4. Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową.
  • cebula kiełbasa 5. Na patelni, na smalcu podsmażyłam pokrojoną cebulkę z pokrojoną kiełbaską.
  • haluszki łąckie 6. Haluszki włożyłam na patelnię i wszystko dokładnie wymieszałam.
    Pod koniec dodałam kawałki bryndzy,która cudownie się rozpuściła i oblepiła kluski.
  • haluszki 7. Podawałam z kiszonym ogórkiem i ... kieliszkiem śliwowicy łąckiej oczywiście ;-)
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować