Kluski wątrobiane do rosołu

4.49 (179 ocen)

  • 35 min

Przepis pochodzi od mojej mamy, skąd go wzięła sama nie pamięta, ale to jeden ze smaków mojego dzieciństwa

  • 35 min

Składniki:

  • 200g wątróbki wieprzowej lub cielęcej
    1/2 suchej kajzerki
    2 czubate łyżki kaszy manny
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka majeranku
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    łyżka masła lub oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dodatki

Kluski wątrobiane do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wątróbkę mielę razem z bułka.
    Do powstałej masy dodaje roztopione i wystudzone masło lub olej, kasze mannę, jajko i przyprawy razem z natką pietruszki i majerankiem.
    Całość dokładnie mieszam, masa jest dość rzadka i odstawiam na 20 minut.
    Kluski formuje dwoma łyżkami moczonymi w wodzie, mocno dociskam i wrzucam na osolony wrzątek.
    Kluseczki gotuje około 5 minut od wypłynięcia.

Porady

Jeżeli nie będziemy podawać od razu, zalewamy je rosołem bo wyschnięte nie wyglądają najlepiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować