Moim zdaniem doskonały pomysł na wykorzystanie końcówek Parmezanu ( zmielonych ).Rosół nabiera dzięki nim zupełnie innego smaku .To jest proporcja na 1 osobę .Z kuchni włoskiej.
6 min
Składniki:
4 czubate łyżki mielonego Parmezanu
1 żółtko
mąka
szczypta soli
opcjonalnie szczypta utartej gałki muszkatołowej ( ale nie koniecznie - lubię i takie i takie )
Kluski parmezanowe do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parmezan wymieszać z żółtkiem , szczyptą soli i 3-4 łyżkami mąki ( ilość mąki zależy od wielkości żółtka ) .
2.Wyrobić .
3.Blat posypać mąką i jeszcze raz wyrobić masę na kluski . Uformować wałek i spłaszczyć go . Ucinać kluseczki ( tak jak by gruby makaron ).
4.Zagotować lekko osoloną wodę . Na wrzątek wrzucić kluseczki i gotować ok. 4 minut
5..Odcedzić - przelać zimną wodą .
Układać na talerzu i zalewać gorącym rosołem - posypywać natką pietruszki ( lub innymi ziołami zależy jaki jest rosół ).
Komentarze