Kluski parmezanowe do rosołu

4.38 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 6 min

Moim zdaniem doskonały pomysł na wykorzystanie końcówek Parmezanu ( zmielonych ).Rosół nabiera dzięki nim zupełnie innego smaku .To jest proporcja na 1 osobę .Z kuchni włoskiej.

  • 6 min

Składniki:

  • 4 czubate łyżki mielonego Parmezanu
    1 żółtko
    mąka
    szczypta soli
    opcjonalnie szczypta utartej gałki muszkatołowej ( ale nie koniecznie - lubię i takie i takie )
Wystaw ocenę:

4.38 (157 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski parmezanowe do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski 1. Parmezan wymieszać z żółtkiem , szczyptą soli i 3-4 łyżkami mąki ( ilość mąki zależy od wielkości żółtka ) .
  • kluski 2. Wyrobić .
  • kluski 3. Blat posypać mąką i jeszcze raz wyrobić masę na kluski . Uformować wałek i spłaszczyć go . Ucinać kluseczki ( tak jak by gruby makaron ).
  • kluski 4. Zagotować lekko osoloną wodę . Na wrzątek wrzucić kluseczki i gotować ok. 4 minut
  • kluski 5. .Odcedzić - przelać zimną wodą .
    Układać na talerzu i zalewać gorącym rosołem - posypywać natką pietruszki ( lub innymi ziołami zależy jaki jest rosół ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować