Kluski śląskie z mięsem okraszone boczkiem i cebulką

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Mięciutkie,smaczne i sycące mojej rodzinie bardzo smakowały.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    sól
    Farsz
    1/2 kg mięsa wołowego
    1 cebula
    olej
    sól
    pieprz
    Okrasa
    300 g wędzonego boczku
    1 cebula
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z mięsem okraszone boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować,przestudzić.
    Następnie przecisnąć przez praskę,przełożyć na stolnicę,wyjąć ze środka 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać obie mąki,wbić jajka i z powrotem dołożyć wyjęte ziemniaki,zagnieść ciasto.
  • 2. Mięso włożyć do garnka zalać wodą i ugotować do miękkości,przestudzić,po czym przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    Cebulę zeszklić na oleju dodać do mięsa doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać.
  • 3. Z masy ziemniaczanej lepić kulki wielkości orzecha włoskiego,każdą spłaszczyć na środku placków kłaść po łyżeczce farszu,dokładnie zlepiać brzegi ciasta w środku zrobić dziurkę.
    Gotowe kluski wrzucać partiami do osolonego wrzątku,gdy wypłyną,gotować jeszcze 3 minuty.
  • 4. Na rozgrzaną patelnie wrzucić smalec,a gdy się rozpuści wrzucić pokrojony boczek w kostkę,przesmażyć,dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia cebuli.
    Ugotowane kluski podawać,polane skwarkami z boczku i cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować