Kluski śląskie z mięsem okraszone boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować,przestudzić.
Następnie przecisnąć przez praskę,przełożyć na stolnicę,wyjąć ze środka 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać obie mąki,wbić jajka i z powrotem dołożyć wyjęte ziemniaki,zagnieść ciasto.
2.Mięso włożyć do garnka zalać wodą i ugotować do miękkości,przestudzić,po czym przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Cebulę zeszklić na oleju dodać do mięsa doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać.
3.Z masy ziemniaczanej lepić kulki wielkości orzecha włoskiego,każdą spłaszczyć na środku placków kłaść po łyżeczce farszu,dokładnie zlepiać brzegi ciasta w środku zrobić dziurkę.
Gotowe kluski wrzucać partiami do osolonego wrzątku,gdy wypłyną,gotować jeszcze 3 minuty.
4.Na rozgrzaną patelnie wrzucić smalec,a gdy się rozpuści wrzucić pokrojony boczek w kostkę,przesmażyć,dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia cebuli.
Ugotowane kluski podawać,polane skwarkami z boczku i cebuli.
Komentarze