Kluski śląskie - białe i czarne.

4.97 (158 ocen)

Zamiennik ziemniaków, wyśmienite na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Ziemniaki
    mąka ziemniaczana
    jajko
    sól
Wystaw ocenę:

4.97 (158 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie - białe i czarne. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki przeciśniete przez praskę 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie (dodać troszkę więcej soli niż zwykle gotuje się ziemniaki). Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
  • 2. Przeciśnięte ziemniaki lekko ostudzić, kolejno podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i uzupełnić mąką ziemniaczaną. 1/4 odjęta ilość ziemniaków wyjmujemy i układamy na wierzch pozostałych (sposób odmierzenia potrzebnej ilości mąki ziemniaczanej). Wbić jajko, dobrze wyrobić.
  • 3. Gdy chcemy zrobić kluski czarne, należy jeden surowy ziemniak potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) i dodać do masy ziemniaczanej, dokładnie wyrobić.
  • 4. Urywać rękami kawałki ciasta i "ukulać" kluseczki.
  • Gotowanie klusek białych 5. Zagotować wodę w garnku (również posolić), wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.
  • Gotowanie klusek czarnych 6. Przed wyciągnięciem klusek należy je zahartować tj. polać zimną wodą, zabezpiecza to sklejaniu się klusek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować