Kluski śląskie - białe i czarne. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie (dodać troszkę więcej soli niż zwykle gotuje się ziemniaki). Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
2.Przeciśnięte ziemniaki lekko ostudzić, kolejno podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i uzupełnić mąką ziemniaczaną. 1/4 odjęta ilość ziemniaków wyjmujemy i układamy na wierzch pozostałych (sposób odmierzenia potrzebnej ilości mąki ziemniaczanej). Wbić jajko, dobrze wyrobić.
3.Gdy chcemy zrobić kluski czarne, należy jeden surowy ziemniak potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) i dodać do masy ziemniaczanej, dokładnie wyrobić.
4.Urywać rękami kawałki ciasta i "ukulać" kluseczki.
5.Zagotować wodę w garnku (również posolić), wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.
6.Przed wyciągnięciem klusek należy je zahartować tj. polać zimną wodą, zabezpiecza to sklejaniu się klusek.
Komentarze