Kluski pszenne na wodzie gazowanej

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś obiadek nietypowy w parę minut był gotowy. My jesteśmy zwolennikami różnego rodzaju klusków ponieważ to smak naszego dzieciństwa często rodzice męża jak i moi przygotowywali nam takie kluchy tylko najczęściej były ze skwarkami lub kwaśną śmietaną ja robię z różnymi dodatkami np. z mięsem. Córka zajada się tymi kluchami i tylko pyta : mamo kiedy zrobisz następne.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 jajko,

    2 szklanki mocno gazowanej wody,

    0,5 łyżki soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski pszenne na wodzie gazowanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski 1. Do miski wsypać mąkę, sól wbić jajko. Następnie wlać wodę gazowaną i szybkim ruchem łyżki dokładnie wymieszać do połączenia się składników. W międzyczasie w garnku wstawić wodę soląc ją, poczekać aż się zagotuje.
  • kluski 2. Jak woda już się zagotowała łyżkę zamoczyć w tej wodzie, następnie na łyżkę nabierać małe porcje ciasta i wkładać na wodę. Gdy kluski się zagotują i wypłyną na wierzch wtedy gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Ugotowane kluski wyciągać z wody za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • kluski 3. Ugotowane kluski podałam z wcześniej uduszonym mięsem. Można je również jeść z kwaśną śmietaną lub kto z czym ma ochotę. Jeżeli chcielibyście jeść takie kluski na słodko wtedy nie solić klusków a wodę posolić odrobinkę. Takie kluski to świetny pomysł na szybki obiad.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować