Kluski pszenne na wodzie gazowanej

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś jest przedświąteczny post dlatego obiad bardzo skromny ale szczerze najeść się można. Tak więc dziś tylko kluchy kładzione a do nich śledź z cebulką, możecie mnie oceniać ale jakoś tak jak pisałam nie mam weny na gotowanie, lecz chętnie podzielę się przepisem na te właśnie kluchy ponieważ można je jeść nawet z dodatkiem słodkiego nie tylko ze śledziami czy skwarkami.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    2 jajka,

    1 żółtko,

    2,5 szklanki wody gazowanej,

    0,5 łyżki soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski pszenne na wodzie gazowanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski 1. Do miski wsypać mąkę dodać jajka oraz żółtko i sól. Wymieszać przebijając jajka, następnie wlać wodę gazowaną i wszystko dokładnie wymieszać energicznym ruchem łyżki szybko mieszając do połączenia się całości aby ciasto było jednolite i miało konsystencję gęstej śmietany.
  • kluski 2. Gdy mamy już zrobione ciasto do garnka wlać wodę posolić ją i poczekać aż się zagotuje. Jak już się zagotuje łyżką nakładać małe porcje ciasta ( w czasie gotowania kluski rosną ). Od czasu wypłynięcia klusek na wierzch gotować na wolnym ogniu 2 minuty.
  • kluski 3. Ugotowane kluski wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody z gotowania.
  • kluski 4. Kluski podałam ze śledziem z cebulką w oleju. Można również podać z gulaszem, skwarkami lub kto ma z czym ochotę. Jeśli chcemy na słodko wtedy tylko posolić ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować