Kluski pszenne

3 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Witam serdecznie dziś przygotowałam tani szybki obiad jakoś nie mam ochoty na nic, nie nie nic mi nie jest po prostu brak weny. No cóż jeść trzeba mimo wszystko dlatego zrobiłam szybki a nawet bardzo szybki obiad aby zaspokoić głód. Dlatego postanowiłam się podzielić tym przepisem z wami.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki ( szklanka pojemność 210 ml ),

    2,5 szklanki zimnej wody,

    szczypta soli,

    1 jajko.
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski 1. Do miski wsypać mąkę dodać jajko, szczyptę soli oraz dwie szklanki wody. Wymieszać całość łyżką do połączenia się składników. Ciasto wychodzi gęste.
  • kluchy 2. Jak już mamy gęste ciasto wlać jeszcze pół szklanki wody i wsypać 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać szybkim ruchem łyżki aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany ( nie może być za rzadkie ) ponieważ kluchy nie będą się trzymały kupy.
  • kluchy 3. Wymieszane ciasto na chwilę odstawić a w międzyczasie wstawić wodę soląc ją. Gdy woda się zagotuje łyżką wkładać małe porcje ciasta ( rosną w czasie gotowania ). Gotować na wolnym ogniu jak już wypłyną na wierzch pogotować jeszcze 2 - 3 minuty.
  • kluski 4. Ugotowane kluchy wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby odsączyć nadmiar wody w której gotują się kluski.
  • kluski 5. Tak przygotowane kluski to świetny sposób na szybki obiad. Można je zajadać ze skwarkami z boczku wędzonego jak w naszym przypadku lub kto z czym chce np. do tego jajko sadzone. Można również zajadać na słodko tylko wtedy wodę posolić mniej a najlepiej wcale. Po inspirację zapraszam na mojego bloga.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować