Klopsy z kaszą jaglaną w sosie pieczarkowym

4.5 (157 ocen)

  • 1 min
  • Średni

882 Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety zawierają kaszę jaglaną, którą bardzo lubię i często szukam pomysłu, by przemycić ją do codziennych potraw. Naprawdę warto.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    2 woreczki kaszy jaglanej
    2 jajka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Sól, pieprz
    Mąka
    Olej

    500g pieczarek
    1 cebula
    0,5 litra bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżka mąki
    Zioła prowansalskie
    Tymianek
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Klopsy z kaszą jaglaną w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu.
    Do mielonego mięsa dodajmy przestudzoną kaszę, jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko mieszajmy, doprawmy solą i pieprzem do smaku. A następnie z masy formujmy małe kulki i obtaczamy je w mące. Następnie obsmażamy na patelni ze wszystkich stron i odstawiamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz posiekaną natką pietruszki.
  • 3. Na koniec pulpeciki przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mięso Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować