KLOPSY CIELĘCE W SOSIE PIECZARKOWYM

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Podane z kaszą smakują znakomicie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięso mielonego - cielęciny ( lub drobiowe)
    1 jajko
    1 bułka kajserka namoczona w mleku
    sól, pieprz
    papryka słodka w proszku
    1 cebula
    olej
    mąka do obtoczenia
    2 łyżki siekanej natki pietruszki

    Sos:
    1/2 kg pieczarek
    1 cebula
    3/4 szklanki śmietany
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Klopsy cielęce w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnać. Cebulę pokroić na drobno zeszklić na oleju.Mięso zmielić razem z bułką. Dodać cebulę, jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką paprykę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na oleju.
  • 2. Sos:
    Cebulę pokroić na drobno, zeszlić na maśle, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, lekko poddusić.Dodać podsmażone klopsiki, podlać wodą i dusić nastepne 15 minut. Pod koniec smietanę dokładnie rozprowadzić z mąką, dodać do sosu, zagotować, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ulubioną przyprawą. Posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować