Klopsy cielęce w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnać. Cebulę pokroić na drobno zeszklić na oleju.Mięso zmielić razem z bułką. Dodać cebulę, jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką paprykę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na oleju.
2.Sos:
Cebulę pokroić na drobno, zeszlić na maśle, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, lekko poddusić.Dodać podsmażone klopsiki, podlać wodą i dusić nastepne 15 minut. Pod koniec smietanę dokładnie rozprowadzić z mąką, dodać do sosu, zagotować, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ulubioną przyprawą. Posypać natką pietruszki.
Komentarze