Klopsy w sosie pomidorowym z ryżem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne klopsiki w sosie bolońskim podane z ugotowanym ryżem.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gram ryżu
    sos boloński
    6-8 klopsy
    Do sosu:
    1 słodka czerwona papryka - pokrojona w kostkę
    150 gram sera Mozzarella (starty)
    1 mała czerwona cebula - pokrojona w kostkę
    4 większe pieczarki - pokrojone w kostkę
    por 15 cm - pokrojony w piórka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka stołowa domowej pasty rosołowej
    skrobia (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka stołowa
    1 pęczek natki pietruszki
    1 litr wody
    pieprz ziołowy
    papryka czerwona słodka - 1 mała łyżeczka
    bazylia - 1 mała łyżeczka
    oregano - 1 mała łyżeczka
    tymianek - 1 mała łyżeczka
    czosnek granulowany - 1 mała łyżeczka
    pieprz naturalny pół małej łyżeczki
    sól- do smaku
    Do klopsów:
    Mięso z łopatki - 1 kg (zmielone przez sitko 5 mm)
    mięso wołowe gulaszowe - 0,3 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
    pęczek natki pietruszki
    koper
    3 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    pieprz biały mielony - 5 gram
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka stołowa majeranku
    sól 15 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klopsy w sosie pomidorowym z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18qc8m0 1. wykonanie sosu:

    Pokrojone drobno, natkę pietruszki, pieczarki, paprykę, cebulę i por dusimy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 30 minut. W garnczku zagotowujemy 1 litr wody z 1 łyżką stołową domowej pasty rosołowej i wszystkimi suchymi przyprawami. Do garnczka dodajemy uduszone z patelni składniki, dodajemy puszkę krojonych pomidorów i gotujemy 10 minut. Dodajemy do gotującego się sosu rozmieszane z odrobiną wody skrobia ziemniaczane a także dodajemy ser Mozzarella. Doprowadzamy do zagotowania i całkowitego rozpuszczenia sera, ciągle mieszając.
  • Klopsy w sosie pomidorowym z ryżem 2. Z wcześniej zmielonych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 2 jajka. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy. Klopsy parzymy w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Możemy włożyć surowe klopsy do gotującego się sosu i pogotować 10-15 minut.
  • Klopsy w sosie pomidorowym z ryżem 3. Ugotowany ryż według instrukcji na opakowaniu nakładamy na talerze, dodajemy po 3-4 klopsy i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować