Klopsy babuni (w sosie pomidorowym z marchewką)

4.48 (162 ocen)

  • 45 min

Przepyszne klopsy wołowe w gęstym sosie pomidorowym według przepisu babci. Świetny obiad dla całej rodziny. Doskonale smakują z ziemniakami, makaronem, czy kaszą.

  • 45 min

Składniki:

  • (na 8 dużych klopsów)

    -60 dag mięsa mielonego wołowego
    -1 cebula
    -1 jajo
    -2 marchewki
    -1 kopiasta łyżka tartej bułki
    -1,5 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
    -500 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
    -1 l bulionu warzywnego
    -1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    -1 łyżka czosnku granulowanego
    -1 łyżeczka majeranku
    -1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klopsy babuni (w sosie pomidorowym z marchewką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy dokładnie z pokrojoną w kosteczkę cebulą, bułką tartą i jajkiem. Doprawiamy majerankiem, przyprawą do mięsa, czosnkiem, solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 do lodówki aby smaki się połączyły. Z mięsa formujemy duże kulki. Obtaczamy je w mące.
  • 2. W dużym garnku zagotowujemy bulion. Do gotującego się bulionu dodajemy startą marchew i wrzucamy po kolei klopsy. Gotujemy około 20 minut.
  • 3. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos doprawiamy według uznania solą oraz pieprzem.
  • 4. Łyżkę skrobii rozrabiamy z odrobiną wody i powoli, ciągle mieszając dodajemy do sosu, tak, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze chwilę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować