Klopsy duszone w sosie z pieczarkami i cebulą

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczne i bardzo smaczne danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
    4 jajka S
    4 łyżki bułki tartej
    4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
    700 g pieczarek
    600 g cebuli

    3 łyżki mąki
    przyprawa myśliwska
    czosnek granulowany
    sól, pieprz
    majeranek
    papryka słodka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops

Klopsy duszone w sosie z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy dwukrotnie. Łączymy z jajkami, bułką tartą i płatkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do masy dodajemy jedną dużą zeszkloną na oleju cebulę, masę wyrabiamy.
  • 2. Z masy zwilżonymi dłońmi formujemy zgrabne pulpeciki i obsmażamy je na małej ilości oleju. Gdy dobrze się zrumienią, wkładamy je do sporego garnka i zalewamy wodą aby były przykryte. Wstawiamy na ogień.
  • 3. Pieczarki i cebulę kroimy na kawałki. Gdy woda z klopsami się zagotuje, wrzucamy pieczarki i cebulę do nich i przykrywamy. Dusimy około godziny do miękkości. Na koniec do pół szklanki wody wsypujemy 3 łyżki mąki i rozrabiamy. Powoli wlewamy do garnka cały czas mieszając aby sos zgęstniał. Na koniec doprawiamy go solą, pieprzem, przyprawą myśliwską, papryką słodką, majerankiem oraz czosnkiem.

Porady

Podajemy np. z kaszą jęczmienną drobną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Majeranek Pieczarki Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować