Klopsy duszone w sosie z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy dwukrotnie. Łączymy z jajkami, bułką tartą i płatkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do masy dodajemy jedną dużą zeszkloną na oleju cebulę, masę wyrabiamy.
2.Z masy zwilżonymi dłońmi formujemy zgrabne pulpeciki i obsmażamy je na małej ilości oleju. Gdy dobrze się zrumienią, wkładamy je do sporego garnka i zalewamy wodą aby były przykryte. Wstawiamy na ogień.
3.Pieczarki i cebulę kroimy na kawałki. Gdy woda z klopsami się zagotuje, wrzucamy pieczarki i cebulę do nich i przykrywamy. Dusimy około godziny do miękkości. Na koniec do pół szklanki wody wsypujemy 3 łyżki mąki i rozrabiamy. Powoli wlewamy do garnka cały czas mieszając aby sos zgęstniał. Na koniec doprawiamy go solą, pieprzem, przyprawą myśliwską, papryką słodką, majerankiem oraz czosnkiem.
Komentarze