Mięsa nie potrzebujemy dużo, ono da nam charakterystyczny zapach i smak, a właściwym wypełniaczem są warzywa i ser. Zapach po otwarciu sakiewek niesamowity!
Składniki:
400 g jagnięciny ( u mnie łopatka)
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 papryka czerwona pokrojona w kawałki ok 1,5cm x 3cm
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 łyżki musztardy - dałam Dijon
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oregano
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki białego wina
100 g sera feta
4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor
400 g ziemniaków
100 g fasolki szparagowej
doddatkowo
4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia
sznurek kuchenny
Kleftiko czyli jagnięcina pieczona w pergaminie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm).
2.2. Do miski wlać wino z oliwą, sokiem z cytryny, dodać musztardą, cebulę, paprykę, czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc.
3.3. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej i do tej samej miski dorzucić fetę pokrojoną w kostkę - wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki jeżeli są małe. Fasolkę umyć, obciąć końcówki, przekroić na pół.
4.4.Ułożyć na sobie po 2 arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne - powstanie nam gwiazda z 8 narożnikami.Po środku każdego z tak przygotowanych papierów ułożyć połowę ziemniaków, połowę porcji mięsa z dodatkami i z zalewą, posypać połową fasolki i przekrojonymi na pół pomidorkami. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne .
5. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h30 min - 1h45 min. Smacznego!
Komentarze