Włosi na Wielkanoc podają jagnięcinę z młodymi ziemniaczkami i smażonymi karczochami. Autorem przepisu jest Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
- udziec jagnięcy bez kości: 1 kilogram
- czosnek: 10 ząbków
- czosnek: 6 sztuk
- rozmaryn (gałązka): 5 sztuk
- tymianek (gałązka): 5 sztuk
- oliwa: 4 łyżki
- czerwone wino: 300 mililitrów
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- natka pietruszki: 3 łyżeczki
Pieczona jagnięcina z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 200ºC. 10 ząbków czosnku pokroić wzdłuż w drobne igiełki. Udziec ponakłuwać nożem i naszpikować czosnkowymi igiełkami. Posolić i popieprzyć. Zrumienić mięso na gorącej oliwie i smażyć 3 – 4 minuty z każdej strony. Zrumienione mięso przełożyć do brytfanki, obłożyć całymi główkami czosnku oraz gałązkami rozmarynu i tymianku. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175ºC.
2.Zalać jagnięcinę winem i odrobiną wody, doprawić jeszcze do smaku. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 2,5 - 3 godziny do miękkości, podlewając sosem spod pieczeni. Posypać jagnięcinę natką pietruszki. Upieczony czosnek doskonale smakuje rozsmarowany na kromce chleba.
Komentarze