Kleftiko

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracując dwa lata temu w restauracji w Grecji, podpatrzyłam ciekawe przepisy. To danie było specjalnością szefa.

Składniki:

  • ● udziec indyczy
    ● 4 ziemniaki
    ● puszka groszku
    ● cebula
    ● 30 dag pieczarek
    ● marchewka
    ● śmietana 12-proc.
    ● sok z cytryny
    ● 30 dag startego żółtego sera
    ● olej
    ● czerwone wytrawne wino
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa grecka
    ● rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kleftiko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso posypujemy przyprawami i pieczemy 60 minut w 180 °C. Obrane ziemniaki posypujemy przyprawą i rozmarynem, zawijamy w folię i pieczemy w temp. 180 °C ok. 45 min. Studzimy i kroimy w kostkę. Ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę,
    podsmażamy na oleju.
  • 2. Na folii aluminiowej układamy ziemniaki, mięso, łyżkę groszku, marchewkę, cebulę i pieczarki. Polewamy łyżką wina, oleju i śmietany. Posypujemy
    serem. Folię zwijamy w paczuszkę i zapiekamy ok. 30 minut w temp. 220 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować