Kiszone buraczki

0 (0 ocen)

  • 144 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sezon buraków trwa, póki są świeże i młode, trzeba robić zakwas i pić, bo jest zdrowy :)

  • 144 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 średnich buraków ćwikłowych
    4 litry przegotowanej wody
    3 łyżki soli himalajskiej (najzdrowsza sól)
    1 główka czosnku
    20 listków laurowych
    35-40 ziarenek ziela angielskiego
    2 łyżeczki ziarenek kminku
    łodygi kopru suszone
    kawałki chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Napoje Sok Zakwas

Kiszone buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszone buraczki 1. Obrane buraki kroimy w 8, układamy w słoju warstwa buraków, czosnek, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie i kminek i tak układamy kolejne warstwy. Zalewamy to osolonym, letnim, wywarem z parzenia suszu kopru. Przykrywamy słój gazą lub tetrową pieluchą. Co dziennie zaglądamy czy nie ma pleśni, po 5 -6 dniach próbujemy. Jak dobry to cedzimy przez sitko i wlewamy zakwas do czystych butelek, a buraczki i czosnek mielimy i wkładamy do słoiczków, pasteryzujemy 15 minut. Buraczki ze słoiczków nadają się na zupy lub smażone z cebulką do drugich dań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować