Kiszona czerwona kapusta

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie powiem nic nowego, że domowa najlepsza. To żaden problem, żeby zrobić taką kapustę i cieszyć się jej smakiem. Poza tym jest zdrowa. Kiszonki mają wiele witamin i minerałów.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mała czerwona kapusta ok 1kg
    łyżka soli niejodowanej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kiszona czerwona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć stare liście, umyć, osuszyć i przekroić na pół lub mniejsze części. Poszatkować kapustę na szatkownicy lub nożem. Przełożyć do miseczki i dodać sól. Można pognieść. Pozostawić na 20-30 min.
    Kapustę przełożyć do wyparzonych słoików. Docisnąć, żeby była ubita. Zakręcić wieczko ( wyparzone ) i odstawić w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach kapusta jest ukiszona, gotowa do jedzenia. Żeby zahamować proces kiszenia najlepiej słoiki umieścić w lodówce.
    Można zrobić sałatkę z różnymi dodatkami.
    Smacznego.

Porady

U mnie wyszły dwa litrowe słoiki. Po zużyciu tej porcji można zrobić następną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Czerwona kapusta Sól

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Czerwona kapusta kiszona

To może cię zainteresować