Czerwona kapusta kiszona na zimę

4.4 (180 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

W sklepach raczej nie kupimy czerwonej kapusty kiszonej, polecam Wam swój sprawdzony sposób, kapusta jest bardzo smaczna i zdrowa, idealna na surówki.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 kilogramy czerwonej kapusty

    60 gram soli
Wystaw ocenę:

4.4 (180 ocen)

Czerwona kapusta kiszona na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze części, szatkujemy na szatkownicy, przekładamy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Kapustę pozostawiamy do momentu aż puści sok, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, lekko dociskamy ręką żeby kapusta była ubita, zakręcamy. Kapustę w słoikach odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień, odkręcamy każdy słoik, drewnianym patyczkiem przebijamy kapustę w kilku miejscach, zakręcamy i odstawiamy kapustę w ciemne i chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować