Czerwona kapusta kiszona

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Eksperyment się powiódł, kapusta ma niesamowity smak .....

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -kapusta czerwona 4 kg
    -śliwki węgierki 1 kg
    -liście laurowe 2 sztuki
    -owoc jałowca 6 kulek
    -goździki mielone 1/2 łyżeczki
    -pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
    -sól 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Czerwona kapusta kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę umyć, drobno poszatkować.

    .
  • 2. 2. Umyte śliwki, pozbawić pestek, pokroić w paski.
  • 3. 3. Kulki jałowca utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i goździkami.
    Dodać razem ze śliwkami do kapusty, dokładnie wymieszać.
  • 4. 4. Ubić kapustę w w plastykowym wiaderku albo garnku kamiennym, przykryć talerzykiem, obciążyć.
    Zostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni.
  • 5. 5. Odstawić w chłodne miejsce na 10 dni.
    Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 10 minut.
    Odstawić w chłodne miejsce.
    SMACZNEGO!!!!

Porady

Zamiast śliwek można dodać jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować