Kinder Country bez pieczenia

4.5 (180 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam domową wersję ciasta bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany kremówki z serkiem mascarpone, a wszystko połączone z płatkami Nestle Kangus. Można powiedzieć, że to taki sernik na zimno. Na szczęście bez żelatyny i robi się go naprawdę błyskawicznie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na białą masę:
    - 250 g serka mascarpone
    - 250 g śmietanki 30 %
    - 1 galaretka cytrynowa lub gruszkowa
    - szklanka wrzątku
    - pół szklanki mleka w proszku
    -80 g pszenicy preparowanej (w opakowaniu 3 szklanki)

    Pozostałe składniki:
    - 2 mleczne czekolady 2 x 100 g
    - 100 g śmietanki 30 %
    - około 170 g herbatników - do 30 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kinder country bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bez pieczenia 1. Przygotowanie:
    -Do szklanki (pojemność 250 ml) wsyp galaretkę. Zalej ją wrzątkiem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Szklankę odstaw na godzinę do wystudzenia.
    -Przygotuj sobie formę. Wyłóż dno papierem do pieczenia. Na papierze poukładaj herbatniki.
    -W misce umieść serek mascarpone oraz mleko w proszku. Wlej ostudzoną galaretkę. Miksuj na rzadki, ale gładki krem.
    -Ubij dobrze schłodzoną śmietankę.Śmietankę przełóż do tężejącej już masy z galaretką i miksuj chwilę, tylko do połączenia składników. Wsyp pszenicę - 2,5 szklanki (pół szklanki zostaw do dekoracji). Całość dobrze wymieszaj dużą łyżką.Masę przekładaj porcjami na herbatniki.Herbatniki-masa serowa z pszenicą-pokruszone herbatniki-krem czekoladowy-posypka z pszenicy.

    W małym rondelku umieść 100 g śmietanki i dobrze ją podgrzej. Dodaj pokruszone czekolady. Zdejmij rondelek z palnika i mieszaj krem, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
    Resztę herbatników pokrusz dłońmi na drobne kawałki. Wyjmij ciasto z lodówki. Całą powierzchnię przykryj pokruszonymi herbatnikami. Następnie wylej krem czekoladowy. Na koniec posyp ciasto zostawioną wcześniej pszenicą (pół szklanki) .Ciasto wstaw do lodówki na 2 h.

Porady

1. Biała czekolada rozpuszcza się trudniej niż mleczna lub gorzka.Najlepiej rozpuszczać ją na parze. 2. Pamiętaj również, że do miski z białą czekoladą nie może się dostać ani kropla wody na żadnym etapie. Woda powoduje warzenie się białej czekolady. 3. Śmietankę najlepiej ubijać trzepaczką w kształcie "balonu". Dzięki temu wtłaczasz więcej powietrza, a to właśnie dzięki niemu śmietana staje się puszysta i zwiększa swą objetość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować