Kielichy porzeczkowo-żurawinowe z serkiem i galaretką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa porzeczkowo-żurawinowa: żurawinę sparz wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. do zmiksowanych porzeczek dodaj żurawinę, lekko tężejącą żelatynę i cukier puder do smaku. Zmiksuj całość. Następnie przelej do ozdobnych wysokich kielichów uzupełniają je do 1/3 wysokości.
2.Masa serkowa: żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Gdy zacznie lekko tężeć dodaj ją do masy serkowej i zmiksuj. Przełóż masę na stężałą warstwę porzeczkowo-żurawinową jako kolejną 1/3 wysokości kielicha.
3.Galaretką cytrynowa: proszek galaretkowy rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. gdy masa przestygnie i zacznie tężeć wylej ją na warstwę serkową. Deserki schłodź w lodówce przez około godzinę.
Komentarze