Kielichy porzeczkowo-żurawinowe z serkiem i galaretką cytrynową

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Ich wygląd od razu zachęca do spróbowania. To super sposób na deser dla najmłodszych.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki warstwy porzeczkowo-żurawinowej:
    1 szklanka zmiksowanych porzeczek czerwonych
    Pół szklanki suszonej żurawiny
    2,5 łyżeczki żelatyny +1/5 szklanki wrzątku
    Cukier puder
    Składniki masy serkowej:
    1,5 szklanki serka homogenizowanego o smaku śmietankowym
    2,5 łyżeczka żelatyny +1/5 szklanki wrzątku
    Składniki galaretki cytrynowej:
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1,5 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kielichy porzeczkowo-żurawinowe z serkiem i galaretką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa porzeczkowo-żurawinowa: żurawinę sparz wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. do zmiksowanych porzeczek dodaj żurawinę, lekko tężejącą żelatynę i cukier puder do smaku. Zmiksuj całość. Następnie przelej do ozdobnych wysokich kielichów uzupełniają je do 1/3 wysokości.
  • 2. Masa serkowa: żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Gdy zacznie lekko tężeć dodaj ją do masy serkowej i zmiksuj. Przełóż masę na stężałą warstwę porzeczkowo-żurawinową jako kolejną 1/3 wysokości kielicha.
  • 3. Galaretką cytrynowa: proszek galaretkowy rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. gdy masa przestygnie i zacznie tężeć wylej ją na warstwę serkową. Deserki schłodź w lodówce przez około godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszona żurawina Porzeczki Serek homogenizowany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować