Sernik z galaretką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucierać w mikserze .Stopniowo wsypać cukier z cukrem waniliowym i ucierać dalej. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, dodać do masy , wymieszać mikserem ustawionym na niższe obroty.
2.Przygotować formę o rozm. 20X32 cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
3.Ser przekręcić przez maszynkę.
4.Utrzeć w mikserze z sokiem cytryny i cukrem.
5.Śmietanę ubić z fixem.
6.Tężejącą galaretkę połączyć z serem, dodać śmietanę, wymieszać. Gotową masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Wstawić do lodówki na około 1 godz.
7.Następnie dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretki zaczną tężeć, polać placek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wiórka uprażyć na patelni na złoty kolor, wystudzić. Zastygnięty placek posypać uprażonymi wiórkami.
Komentarze