Ciasto drożdżowe ze śliwkami i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzej, a następnie dodaj do niego drożdże, 1 łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Rozmieszaj dokładnie całość i odstaw, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
2.Masło roztop. Jaja ubij na puszystą masę z cukrem waniliowym i kryształem. Do wyrośniętej mieszanki drożdżowej dodaj zmiksowane jaja, mąkę i letnie, płynne masło. Wyrabiaj około 8 minut. Z tak przygotowanego ciasta oddziel 1/3 części i dodaj do niej kakao i ponownie wyrób. Ciasto jasnego i kakaowe przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
3.Połowę wyrośniętego, jasnego ciasta wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 n a 34 cm (podsyp większą ilość mąki podczas wałkowania). Wyłóż kawałki śliwek, przykryj ciastem kakaowym i wyłóż wiśnie . Na wierzch wyłóż drugą część ciasta jasnego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz około 45-50 minut.
Komentarze