Ciasto drożdżowe ze śliwkami i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób

To przysmak, na który zawsze z niecierpliwością czeka cała rodzina

  • 35 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    450 gram mąki pszennej typ 500
    30 gram świeżych drożdży
    2 jaja
    1 szklanka mleka
    Pół szklanki cukru kryształu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    130 gram masła lub margaryny
    1,5 łyżki kakao
    1 szklanka obranych, pokrojonych śliwek węgierek (świeżych)
    1 szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu lub czereśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzej, a następnie dodaj do niego drożdże, 1 łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Rozmieszaj dokładnie całość i odstaw, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
  • 2. Masło roztop. Jaja ubij na puszystą masę z cukrem waniliowym i kryształem. Do wyrośniętej mieszanki drożdżowej dodaj zmiksowane jaja, mąkę i letnie, płynne masło. Wyrabiaj około 8 minut. Z tak przygotowanego ciasta oddziel 1/3 części i dodaj do niej kakao i ponownie wyrób. Ciasto jasnego i kakaowe przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 3. Połowę wyrośniętego, jasnego ciasta wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 n a 34 cm (podsyp większą ilość mąki podczas wałkowania). Wyłóż kawałki śliwek, przykryj ciastem kakaowym i wyłóż wiśnie . Na wierzch wyłóż drugą część ciasta jasnego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz około 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Wiśnie z kompotu Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować