Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według Czarka

  • wyświetlono: 3045 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy może ją sobie zrobić, lepsza jest od wędliny zrobionej w szynkowarze.

Czarek
  • 1 porcje
  • 1800min
  • Średni

Składniki

Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 2 kg (przepuszczone przez szarpak)
mięso III klasy (podgardle) - 0,7 kg - (przepuszczone przez sitko 10 mm)
mięso wołowe gulaszowe - 0,5 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
osłonka białkowa karmelowa 100-120 mm - 0,35 metra

przyprawy:

peklosól - 30 gram
pieprz biały mielony - 15 gram
sól wędzona 20 gram (1% / kg mięsa)
5 ząbków czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według Czarka

  • 1. Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle osłonki mięsem, końce zawiązujemy przędzą, potem sznurujemy baton. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy 2 godziny w temperaturze 72-75 stopni, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni. Po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą przez około 5-10 minut i umieszczamy w lodówce.

Porady

Osłonki białkowe do kiełbas możemy kupić w sklepach internetowych lub w sieciach handlowych na stoiskach "Biowin". Co chodzi o sól wędzoną, ja sam sobie w małych ilościach wędzę sól, ale w sprzedaży również jest na targowiskach, stoiska z przyprawami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuwędliny domowekiełbasykiełbasa_kanapkowa_parzona

Komentarze

Podobne przepisy

Golonka parzona

Dodane przez: Czarek

Golonka wieprzowa, parzona

Bardzo smaczna, lekko pikantna,...

DOMOWA  KIEŁBASA   KRAKOWSKA

Dodane przez: Mariola123

DOMOWA KIEŁBASA KRAKOWSKA

Kiełbasa krakowska przygotowana...

Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone.

Dodane przez: weronika63

Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone

Kiełbaski zrobione są z mięsa kurczaka...

Kiełbasa szynkowa.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa szynkowa

Kiełbasa szynkowa, wędzona, parzona,...

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

Dodane przez: Czarek

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

Bardzo smaczna szynka, idealna...

Kiełbasa jałowcowa.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa jałowcowa

Kiełbasa jałowcowa, wędzona metodą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE