Kiełbasa kanapkowa gruba parzona

0 (0 ocen)

  • 30 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona.

  • 30 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 2 kg (przepuszczone przez szarpak)
    mięso III klasy (podgardle) - 0,7 kg - (przepuszczone przez sitko 10 mm)
    mięso wołowe gulaszowe - 0,5 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
    osłonka białkowa karmelowa 100-120 mm - 0,35 metra

    Przyprawy:

    peklosól - 30 gram
    pieprz biały mielony - 15 gram
    sól wędzona 20 gram (1% / kg mięsa)
    5 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa kanapkowa gruba parzona. 1. Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle osłonki mięsem, końce zawiązujemy przędzą, potem sznurujemy baton. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy 2 godziny w temperaturze 72-75 stopni, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni Celsjusza. Po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą przez około 5-10 minut i wieszamy na kiju na kilka godzin.

    Smacznego !!!

Porady

Zamiast peklosoli możemy użyć soli warzonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować