Kiełbasa kanapkowa gruba parzona

  • wyświetlono: 236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona.

logo
  • 2 porcje
  • 1800min
  • Średni

Składniki

Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 2 kg (przepuszczone przez szarpak)
mięso III klasy (podgardle) - 0,7 kg - (przepuszczone przez sitko 10 mm)
mięso wołowe gulaszowe - 0,5 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
osłonka białkowa karmelowa 100-120 mm - 0,35 metra

Przyprawy:

peklosól - 30 gram
pieprz biały mielony - 15 gram
sól wędzona 20 gram (1% / kg mięsa)
5 ząbków czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona

  • Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.1. Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle osłonki mięsem, końce zawiązujemy przędzą, potem sznurujemy baton. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy 2 godziny w temperaturze 72-75 stopni, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni Celsjusza. Po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą przez około 5-10 minut i wieszamy na kiju na kilka godzin.

    Smacznego !!!

Porady

Zamiast peklosoli możemy użyć soli warzonej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniadomowe_wędlinykiełbasa_wieprzowakiełbasa_kanapkowa_parzonagruba_kiełbasa_parzona

Komentarze

Podobne przepisy

Filet z kurczaka parzony - wędzony.

Dodane przez: weronika63

Filet z kurczaka parzony - wędzony

Bardzo smaczny , parzony, wędzony...

Wiejska kiełbasa

Dodane przez: zzewa

Wiejska kiełbasa

Podczas tegorocznego wyjazdu do...

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

Dodane przez: Czarek

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

Bardzo smaczna szynka, idealna...

Szynka wieprzowa w ziołach, parzona.

Dodane przez: weronika63

Szynka wieprzowa w ziołach, parzona

Parzona, delikatna wieprzowa szynka,...

Frankfurterki parzone (nie wędzone).

Dodane przez: weronika63

Frankfurterki parzone (nie wędzone)

Polecam małe kiełbaski, frankfurterki,...

DOMOWA  KIEŁBASA   KRAKOWSKA

Dodane przez: Mariola123

DOMOWA KIEŁBASA KRAKOWSKA

Kiełbasa krakowska przygotowana...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE