kiełbasa kanapkowa

  • wyświetlono: 1183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

kiełbasa kanapkowa, wyrób szynkowarowy lub parzony w osłonce białkowej, każdy może ją wykonać i cieszyć się smakiem domowej wędliny.

45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1,2 kg łopatki wieprzowej ładnej
300g boczku
14g peklosoli
13g soli himalajskiej (zmielić na drobno)
2g cukru .
przyprawy podaję przyprawy na 1,5kg mięsa:
- pieprz czarny średnio mielony 3g
- pieprz biały 1g
- kolendra 1g
- czosnek 4g
- gałka muszkatołowa 0,7g
- woda zimna lodowata 30ml.

Sposób przygotowania przepisu:

kiełbasa kanapkowa

  • 1. Mięso umyć pokroić w grubą kostkę taką ok 3x4cm,
    zapeklować na 24 godziny,
    następnie boczek i 200g mięsa z łopatki zmielić na sitku fi 8mm 2 razy, resztę mięsa przepuścić przez maszynkę bez noża i sitka 3-4 razy (jeśli mamy maszynkę elektryczną trzeba założyć biały dystans ten co zakładamy do nabijania kiełbas),
    teraz dodajemy przyprawy, dobrze wyrabiamy, masa ma się kleić do rąk,
    przekładamy do naszego szynkowara dobrze ubijając,
    jeśli nie mamy szynkowara możemy użyć osłonki białkowej na krakowską bądź szynkową fi 65 lub fi 80 (oczywiście musimy je wcześniej namoczyć w letniej wodzie),
    ciasno nabijamy osłonkę i porządnie ubijamy (żeby masz wyrób był bez dziur i dziurek),
    mocno związujemy końce i teraz wałkujemy naszą kiełbasę przez 2-3 minutki po stole gdyby sznurki poluzowały musimy je poprawić,
    nasz szynkowar lub kiełbasę w osłonce wkładamy do garnka z gorącą woda ok 90C ,
    oczywiście temperatura spadnie i utrzymujemy ją w granicach 75-80C mierząc temperaturę wody oraz w naszym wyrobie gdy osiągnie 68C w środku,
    kończymy parzenie a szynkowar lub kiełbasę wkładamy na kilka minut do zimnej wody a później jak wystygnie do lodówki na noc a rano mamy gotowy wyrób.

Porady

jeśli nie mamy 2 termometrów, przyjmujemy zasadę parzenia 10 minut na 1cm średnicy osłonki i tak fi 60 = parzymy 60 minut, fi 80 = 80 minut

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szynkowarkiełbasa parzonawyrób parzonykiełbasa kanapkowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-0jao8r5

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa chuda podpiekana

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa...

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu

Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana,...

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką....

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa...

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

Dodane przez: igraszki losu

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

Biała kiełbasa to nieodłączny element...

Parzona kiełbasa z golonki.

Dodane przez: weronika63

Parzona kiełbasa z golonki

Parzona kiełbasa z golonki w osłonce...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.