kiełbasa kanapkowa

4.51 (162 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

kiełbasa kanapkowa, wyrób szynkowarowy lub parzony w osłonce białkowej, każdy może ją wykonać i cieszyć się smakiem domowej wędliny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej ładnej
    300g boczku
    14g peklosoli
    13g soli himalajskiej (zmielić na drobno)
    2g cukru .
    przyprawy podaję przyprawy na 1,5kg mięsa:
    - pieprz czarny średnio mielony 3g
    - pieprz biały 1g
    - kolendra 1g
    - czosnek 4g
    - gałka muszkatołowa 0,7g
    - woda zimna lodowata 30ml.
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa kanapkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć pokroić w grubą kostkę taką ok 3x4cm,
    zapeklować na 24 godziny,
    następnie boczek i 200g mięsa z łopatki zmielić na sitku fi 8mm 2 razy, resztę mięsa przepuścić przez maszynkę bez noża i sitka 3-4 razy (jeśli mamy maszynkę elektryczną trzeba założyć biały dystans ten co zakładamy do nabijania kiełbas),
    teraz dodajemy przyprawy, dobrze wyrabiamy, masa ma się kleić do rąk,
    przekładamy do naszego szynkowara dobrze ubijając,
    jeśli nie mamy szynkowara możemy użyć osłonki białkowej na krakowską bądź szynkową fi 65 lub fi 80 (oczywiście musimy je wcześniej namoczyć w letniej wodzie),
    ciasno nabijamy osłonkę i porządnie ubijamy (żeby masz wyrób był bez dziur i dziurek),
    mocno związujemy końce i teraz wałkujemy naszą kiełbasę przez 2-3 minutki po stole gdyby sznurki poluzowały musimy je poprawić,
    nasz szynkowar lub kiełbasę w osłonce wkładamy do garnka z gorącą woda ok 90C ,
    oczywiście temperatura spadnie i utrzymujemy ją w granicach 75-80C mierząc temperaturę wody oraz w naszym wyrobie gdy osiągnie 68C w środku,
    kończymy parzenie a szynkowar lub kiełbasę wkładamy na kilka minut do zimnej wody a później jak wystygnie do lodówki na noc a rano mamy gotowy wyrób.

Porady

jeśli nie mamy 2 termometrów, przyjmujemy zasadę parzenia 10 minut na 1cm średnicy osłonki i tak fi 60 = parzymy 60 minut, fi 80 = 80 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować