Keks świąteczny z bakaliami, rumem i białą czekoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

U nas cieszy się ogromnym powodzeniem, znika bardzo szybko. Bakalie z przewagą fig, rum, biała czekolada to naprawdę dobre połączenie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •200 g masła
    •szklanka cukru pudru
    •4 jajka
    •6 łyżek maki pszennej
    •2 łyżki mąki ziemniaczanej
    •łyżeczka proszku do pieczenia
    •50 ml rumu
    •500 g bakalii ( figi 300 g, orzechy włoskie 100 g, rodzynki, śliwki suszone, orzechy laskowe 100 g )
    •200 g białej czekolady
    •100 ml śmietany 30%
    •żurawina do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Desery

Keks świąteczny z bakaliami, rumem i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę 32x14 wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka.

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną pomieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Dodać rum.

    Dobrze wymieszać mikserem. Dodać przebrane i pokrojone na pół figi, lekko utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, śliwki, orzechy laskowe.

    Pomieszać wszystko, najlepiej drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopi piekarnika na 60 min.

    Po ok. 20 minutach przeciąć ostrym nożem wierzch keksu na długości ok. 15-20 cm. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.

    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać śmietanę. Wymieszać, żeby składniki ładnie się połączyły.

    Lekko przestudzić i polać ciasto po wierzchu. Udekorować żurawiną. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować