Świąteczny miodownik z bakaliami i rumem

4.5 (197 ocen)

Smaczne, pachnące świętami i korzeniami ciasto. Ulubione moich dzieci.

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    400 g miodu wielokwiatowego
    250 g margaryny "Palma" z Murzynkiem
    200 g cukru
    6 jajek
    100 g rodzynek
    100 g suszonej żurawiny
    750 g mąki pszennej, typ 500
    1 płaska łyżka sody oczyszczonej
    50 g przyprawy korzennej
    1/ 2 szklanki mleka 3,2 %

    Dodatkowo:
    100 ml rumu
    polewa czekoladowa
    czekolada deserowa
    kolorowe groszki cukrowe

Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Świąteczny miodownik z bakaliami i rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukier plus woda 1. Do rondelka wsypujemy 1 łyżkę cukru. Podgrzewamy, rumienimy. Od razu wlewamy 1/2 szklanki wody.
  • miód, karmel, margaryna 2. Wlewamy do karmelu: miód. Dodajemy margarynę, wsypujemy cukier.
  • przesiewanie mąki i sody 3. Przesiewamy mąkę z sodą.
  • osączanie bakalii z rumu 4. Rum podgrzewamy, wrzucamy bakalie, lekko podgrzewamy. Osączamy, studzimy.
  • rozpuszczone składniki na miodownik 5. Rozpuszczamy; miód, cukier, margarynę z karmelem. Nie gotujemy.
    Studzimy.
  • składniki płynne na miodownik plus mąka i żółtko 6. Wówczas wsypujemy mąkę, wbijamy po 1 żółtku.
  • ucieranie miodownika pałką drewnianą 7. Ucieramy całość, najlepiej przy pomocy drewnianej pałki.
  • wlewanie mleka do ciasta na miodownik 8. Wlewamy mleko.
  • ucieranie miodownika 9. Ucieramy dokładnie ciasto.
  • przyprawa korzenna w miodowniku 10. Wsypujemy przyprawę korzenną.
  • bakalie w miodowniku 11. Dodajemy bakalie.
  • piana z białek 12. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  • piana z białek w miodowniku 13. Pianę delikatnie wlewamy do ciasta.
  • ciasto miodownik 14. Lekko mieszamy całość.
  • miodownik w foremkach- przed pieczeniem 15. Dwie podłużne formy, wykładamy pergaminem. Wlewamy ciasto.
  • pieczenie miodownika 16. Miodownik pieczemy w temp. 150 stopni C przez ok. 35 min.
  • upieczone miodowniki 17. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto upieczone.
    Wyłączamy piec, zostawiamy na chwilkę w nim ciasto.
  • miodownik w przekroju 18. Następnie wyjmujemy z pieca. Studzimy. Zdejmujemy pergamin, przekładamy ciasto na deseczkę.
  • ozdobiony miodownik 19. Ciasto po ostudzenie dowolnie ozdabiamy, np polewą czarno- białą, tworząc esy- floresy.
  • ozdobiony miodownik groszkami cukrowymi 20. Inny sposób ozdobienia. To rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada.
    Smarujemy nią wierzch miodownika, posypujemy kolorowymi groszkami z cukru.
  • miodownik pokrojony 21. Miodownik kroimy na kromki, układamy na ozdobnej paterze.
  • miodownik świąteczny 22. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki. Sypkie- przesiewamy. Miód może być dowolny, według gustu smakowego. Miodownik jest aromatyczny, wilgotny, smaczny. Można bakalie namoczyć w gorącej wodzie, w wersji bezalkoholowej. Wierzch miodownika możemy polukrować. Foremki mają wymiar 40x 12cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować