Keks piernikowy

4.5 (154 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ani to świąteczny keks z bakaliami, ani piernik, ale to ciasto idealne, żeby wprowadzić się w świąteczny nastrój!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - gorzkie kakao: 4 łyżeczki
    - przyprawa piernikowa: 2 łyżeczki
    - orzechy włoskie grubo siekane: 100 gramów
    - miekkie masło: 100 gramów
    - miód płynny: 100 mililitrów
    - jaja świeże: 2 sztuki
    - rum biały: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keks piernikowy2 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Foremkę keksową wykładamy papierem do wypieków. Ucieramy masło z miodem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, dodajemy kakao i całość przesiewamy do miski z masą maślaną. Dodajemy jajka i podprażone na patelni i pokruszone orzechy. Mieszamy do połączenia składników. Masa może wydawać się gęsta, ale taka ma być. Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto skrapiamy rumem i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Deser piernikowy

To może cię zainteresować