Deser piernikowy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser pachnący piernikiem z nutą trójniaka. Po prostu pycha.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 litra mleka
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej Lubella puszysta tortowa
    2 łyżki masła
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

    3 łyżki zmielonych pierników na pucharek
    2 łyżki miodu pitnego trójniaka ( dla dzieci herbatka ziołowa ) na pucharek
    granat - jeden większy owoc
    pierniczki do dekoracji
    gwiazdki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Deser piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć jajka z cukrem. Zrobić kogiel-mogiel. Dodać mąkę pszenną Lubella i dokładnie pomieszać. Masę wlać do gotującego się mleka z masłem. Gotować, mieszać aż masa zgęstnieje. Dodać przyprawę do piernika. Wystudzić.
    Granat rozciąć i wyjąć pestki.
    12 pierników ( moje własnej roboty ) rozkruszyć. Najlepiej włożyć do torebki foliowej i uderzyć kilka razy tłuczkiem.
    Na dno pucharków wsypać pokruszone pierniki. Do każdego pucharka wlać po dwie łyżki miodu pitnego trójniaka (dla dzieci herbatkę ziołową). Następnie nałożyć budyń piernikowy. Wszystko przykryć pestkami granatu. Udekorować pierniczkami i czekoladowymi gwiazdkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Budyń Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować