Keks fiński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto pyszne, nie może zabraknąć na stole w święta Bożego Narodzenia:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 13dkg masła
    13dkg cukru
    cukier wanilinowy
    4 jajka
    30dkg mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 dkg rodzynek namoczonych w rumie
    3 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
    5 dkg orzechów
    5 dkg czekolady gorzkiej
    cukier puder do lukru
    kilka łyżek soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks fiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180st C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Jajka rozdzielić. Do masy dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Mąkę z proszkiem przesiać do masy z żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, wymieszać. Bakalie przesypać 1 łyżką mąki, dodać do masy, wymieszać.
    Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
    Piec 50 min. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, posmarować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować