Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony)

4.43 (207 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pannukakku to fiński odpowiednik naszych naleśników. Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt. W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem. Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i czekamy. Zapominamy o staniu przy patelni:).

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 jajka L
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50g masła
    700 ml mleka
    500 g mąki
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.43 (207 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy przez 2-3 minuty do powstania lekkiego puchu. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło.
  • 2. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
  • 3. Naleśnik kroimy na kawałki. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować