Rieska - fiński chlebek

0 (0 ocen)

  • 25 min

Do wykonania takiego chlebka używa się proszku do pieczenia zamiast drożdży, dlatego też jest on tak prosty, szybki i idealny na śniadaniePrzepis pochodzi z książki "Pieczywo. Chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi i Ting Morris.

  • 25 min

Składniki:

  • 225 g mąki jęczmiennej lub żytniej (użyłam żytniej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    płaska łyżeczka jasnego brązowego cukru
    1 łyżka oleju
    90 ml mleka ze śmietaną pół na pół
    90 ml maślanki
    2 łyżki niesolonego masła, roztopionego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Rieska - fiński chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę do pieczenia natłuszczamy 1 łyżką oleju.
  • 2. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy cukier, mieszankę mleka i śmietany, maślankę, masło. Całość mieszamy. Dłonie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie przekładamy na blachę. Ciasto spłaszczamy na kształt okręgu na grubość około 1 cm. Chlebek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • 3. Chlebek pieczemy przez 10-15 min lub do momentu aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu pieczywo kroimy w kliny i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować