Tradycyna fińska receptura na pyszny,łatwy chleb o intensywnym aromacie melasy. Ciemna barwa i oryginalny zapach zachęcą każdego do spróbowania niejednej kromki. Idealny na letnie śniadanie na trawie.
1.
Drożdże rozczynić w misce z ciepłą wodą. Dodać melasę i miód odstawić na 3-5 minut. Dodać oliwę, sól i mąkę żytnią, goździki mielone oraz mielony imbir, wymieszać.
2.
Dodać mąkę pszenną, zamieszać 50 razy.
3.
Z ciasta uformować okrągły bochenek bezpośrednio na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest luźne przełożyć bochenek do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania lub do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami
4.
Odstawić do wyrastania na 30-60 minut.
5.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić wyrośnięty bochenek oprószony wcześniej mąką, spryskać piekarnik w środku wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut.
6.
Wyjąć z piekarnika i rozkoszować się niezwykłym aromatem i oczywiście smakiem wypieku.
Hyvää ruokahalua! (po fińsku 'Smacznego!')
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze