Fiński chleb

  • wyświetlono: 3081 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyna fińska receptura na pyszny,łatwy chleb o intensywnym aromacie melasy. Ciemna barwa i oryginalny zapach zachęcą każdego do spróbowania niejednej kromki. Idealny na letnie śniadanie na trawie.

PolskaGotuje
  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki

- świeże drożdże: 20 gramów
- ciepłe mleko (40-45 st. C): 200 mililitrów
- melasa: 1.5 łyżki
- oliwa: 1 łyżka
- sól: 1 łyżeczka
- mąka żytnia (dowolnego typu): 0.5 szklanki
- mąka pszenna: 1.5 szklanki
- goździki mielone: 0.5 łyżeczki
- imbir mielony: 0.5 łyżeczki
- miód: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Fiński chleb

  • 1. Drożdże rozczynić w misce z ciepłą wodą. Dodać melasę i miód odstawić na 3-5 minut. Dodać oliwę, sól i mąkę żytnią, goździki mielone oraz mielony imbir, wymieszać.
  • 2. Dodać mąkę pszenną, zamieszać 50 razy.
  • 3. Z ciasta uformować okrągły bochenek bezpośrednio na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest luźne przełożyć bochenek do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania lub do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami
  • 4. Odstawić do wyrastania na 30-60 minut.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić wyrośnięty bochenek oprószony wcześniej mąką, spryskać piekarnik w środku wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut.
  • 6. Wyjąć z piekarnika i rozkoszować się niezwykłym aromatem i oczywiście smakiem wypieku.

    Hyvää ruokahalua! (po fińsku 'Smacznego!')

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latowiosnasmaki_lata

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb orkiszowy z syropem klonowym

Dodane przez: akrobatka22

Chleb

.

Niezawodny chleb.

Dodane przez: Pyszne Kaprysy

NIEZAWODNY CHLEB

Ten chleb to pewniak- zawsze się...

CHLEB WATYKAŃSKI

Dodane przez: edzia19922

CHLEB WATYKAŃSKI

Chleb jest bardzo smaczny długo...

chleb góralski

Dodane przez: Nina80

chleb góralski

Chleb góralski długo utrzymuje...

Domowy chlen

Dodane przez: AnetaJ

Domowy chleb

Nic nie może równać się z zapachem...

Chleb dyniowy

Dodane przez: Skotka

Chleb dyniowy

Zawsze piekłam chleb na zakwasie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE