Orkiszowe bułki ze słonecznikiem

4.5 (179 ocen)

Smaczne i pulchne bułeczki orkiszowe z ziarnami słonecznika, często piekę je na śniadanie. Bułki z mąki orkiszowej są bardzo sycące i zdrowe.

Składniki:

  • 400 gram mąki orkiszowej jasnej
    100 gram mąki orkiszowej graham
    0,5 szklanki aktywnego zakwasu
    0,5 szklanki ziaren słonecznika
    20 gram świeżych drożdży
    1 szklanka letniej wody
    1 łyżka płaska łyżka soli
    1 łyżka miodu prawdziwego
    Dodatkowo:
    1 jajko
    ziarna słonecznika do posypania bułek
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kanapki

Orkiszowe bułki ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, ziarna słonecznika, sól, miód oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, przykrywamy bawełniana ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować