Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem

4.48 (156 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Nieważne czy z szynką, serem czy samym masłem..:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
    1 ½ szklanki mąki żytniej (u mnie typ 720)
    ok. 1 szklanki wody
    15g świeżych drożdży
    3 łyżki oleju
    3 łyżki słonecznika
    ½ szklanki słonecznika do obtoczenia
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać w niewielkiej ilości wody. Do miski wsypać obydwie mąki, sól, 3 łyżki słonecznika i wlać drożdże. Dolać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk.
    Ciasto obsypać delikatnie mąką, przykryć i odstawić do wyrastania na 30–40 minut.
  • 2. Słonecznik lekko podrumienić na patelni bez tłuszczu (taki jest jest smaczniejszy) .
    Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt. Dla ułatwienia można ręce i blat obsypać mąką.
  • 3. Podzielić ciasto na 9-10 porcji, każdą uformować, posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarnami słonecznika.Ułożyć na blaszce e wyłożonej pergaminem. Bułki ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut.
    Bułki studzić na kratce.

Porady

Z jednej porcji wyszło mi 10 bułek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować