1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki żytniej (u mnie typ 720)
ok. 1 szklanki wody
15g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
3 łyżki słonecznika
½ szklanki słonecznika do obtoczenia
1 łyżeczka soli
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać w niewielkiej ilości wody. Do miski wsypać obydwie mąki, sól, 3 łyżki słonecznika i wlać drożdże. Dolać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk.
Ciasto obsypać delikatnie mąką, przykryć i odstawić do wyrastania na 30–40 minut.
2.Słonecznik lekko podrumienić na patelni bez tłuszczu (taki jest jest smaczniejszy) .
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt. Dla ułatwienia można ręce i blat obsypać mąką.
3.Podzielić ciasto na 9-10 porcji, każdą uformować, posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarnami słonecznika.Ułożyć na blaszce e wyłożonej pergaminem. Bułki ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut.
Bułki studzić na kratce.
Komentarze