Kawowe drożdżówki z budyniem i pomarańczową nutą

0 (0 ocen)

Nie potrafię się zdecydować czy bardziej smakowały mi z budyniem czekoladowym czy waniliowym ;) I te i te były przepyszne, gorąco polecam :)

Składniki:


  • 270 g mąki tortowej
    120 g mąki krupczatki
    3 łyżki ciemnego kakao
    kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego

    litr mleka
    budyń czekoladowy bez cukru
    budyń waniliowy bez cukru
    3 łyżki cukru
    dżem pomarańczowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Kawy

Kawowe drożdżówki z budyniem i pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami, kawą rozpuszczalną oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką i kakao. Dodajemy do nich mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Budynie przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dałam nieco mniej cukru) i odstawiamy do przestudzenia.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części.

    Formujemy kuleczki a środek każdej ugniatamy spodem niewielkiej szklanki.

    Odstawiamy na około 20 minut.
  • 3. Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego po łyżeczce dżemu pomarańczowego oraz po 2 łyżki budyniu.

    Połowę drożdżówek zrobiłam z budyniem czekoladowym, połowę z waniliowym.

    Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kawa Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować