Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

  • wyświetlono: 3451 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Drożdżówki z budyniem można przygotować na wiele sposobów. Ja połączyłam smak ciasta drożdżowego z budyniem waniliowym i brzoskwiniami. Oczywiście nie mogło obejść się bez waniliowej kruszonki. Polecam!

Jaga85

Składniki

Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 1 szklanka mleka,
• 0,5 kostki roztopionej i przestudzonej margaryny,
• 5 dag drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• 2 jajka do ciasta.
• 1 jajko do smarowania brzegów
Budyń:
• 0,5 litra mleka,
• 1 budyń waniliowy,
• Cukier do smaku,
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
• 120 g mąki,
• 50 gram cukru kryształu,
• 1 cukier waniliowy,
• 60 gram masła
Dodatkowo:
• około 10 owoców brzoskwiń.

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

  • wyrośnięte ciasto1. Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
    Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  • wykonanie wgłębienia2. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
  • wypełnienie środka3. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.

    Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu.
    Na każdej drożdżówce, na budyniu ułożyłam polówkę brzoskwini. Całość posypałam waniliową kruszonką.
  • ugotowany budyń4. BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń , oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
  • kruszonka5. KRUSZONKA:Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
  • 6. OWOCE:
    Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakibudyńciasto drożdżowebrzoskwiniedrożdzówki

Komentarze

Podobne przepisy

image-23m9v7n

Dodane przez: alexia

Drożdżówki z jabłkami i wanilią

Puszyste drożdżówki z pysznym jabłkowo...

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Najlepszy sposób na wykorzystanie...

.

Dodane przez: Anitka0804

Drożdżówki z serem i lukrem

Pyszne puszyste słodkie drożdżówki...

DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI

Kiedyś ciasto drożdżowe było dla...

Drożdżówki z domowym budyniem dyniowym i  orzechową kruszonką

Dodane przez: Martyna1991

Drożdżówki z domowym budyniem dyniowym i...

Tradycyjne, znane drożdżówki z...

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Dodane przez: aicha1988

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Puszyste bułeczki z budyniem, owocami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE