Kasza pęczak ze skrzydełkami

0 (0 ocen)

Sycąca i pyszna potrawa przygotowana w jednym garnku.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek drobiowych
    30 dag kaszy jęczmiennej pęczak
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 czerwonej papryki
    2 łyżki suszonych pomidorów w kostce
    10 cm pora
    1 litr bulionu warzywnego doprawionego
    przyprawa do drobiu
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza pęczak ze skrzydełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kasza pęczak ze skrzydełkami 1. Skrzydełka natrzeć przyprawą do drobiu i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu ( tłuszczu ma być mało bo mięso wytopi swój tłuszcz ).
    Na drugiej patelni podgrzać olej i wrzucić opłukaną kaszę chwilę ją przesmażyć i podlać bulionem, wymieszać i gotować na małym gazie do momentu, aż cały płyn się wchłonie, wtedy dolać kolejną porcję bulionu i tak do wyczerpania bulionu i zmięknięcia kaszy.
  • kasza peczak ze skrzydełkami 2. Przy dolaniu ostatniej porcji bulionu do kaszy dodać pokrojoną w grubsza kostkę paprykę, por pokrojony w plasterki i pomidory, wymieszać i na wierzchu ułożyć usmażone skrzydełka, przykryć i dusić wszystko jeszcze kilka minut do wchłonięcia się całego bulionu. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
    Jeśli mamy dobrze doprawiony bulion to nie musimy doprawiać już kaszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować