Sycąca i pyszna potrawa przygotowana w jednym garnku.
Składniki:
1 kg skrzydełek drobiowych
30 dag kaszy jęczmiennej pęczak
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki suszonych pomidorów w kostce
10 cm pora
1 litr bulionu warzywnego doprawionego
przyprawa do drobiu
zielona pietruszka
Kasza pęczak ze skrzydełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka natrzeć przyprawą do drobiu i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu ( tłuszczu ma być mało bo mięso wytopi swój tłuszcz ).
Na drugiej patelni podgrzać olej i wrzucić opłukaną kaszę chwilę ją przesmażyć i podlać bulionem, wymieszać i gotować na małym gazie do momentu, aż cały płyn się wchłonie, wtedy dolać kolejną porcję bulionu i tak do wyczerpania bulionu i zmięknięcia kaszy.
2.Przy dolaniu ostatniej porcji bulionu do kaszy dodać pokrojoną w grubsza kostkę paprykę, por pokrojony w plasterki i pomidory, wymieszać i na wierzchu ułożyć usmażone skrzydełka, przykryć i dusić wszystko jeszcze kilka minut do wchłonięcia się całego bulionu. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Jeśli mamy dobrze doprawiony bulion to nie musimy doprawiać już kaszy.
Komentarze