Kasza pęczak z warzywami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Potrawa jest przepyszna, bardzo zdrowa i przede wszystkim prosta. Idealnie nadaje się zarówno po podania na obiad, jak i do spakowania w pudełeczko na uczelnię bądź do pracy.

  • 35 min

Składniki:

  • 1. woreczek kaszy pęczak
    2. papryka czerwona
    3. trzy pieczarki
    4. 2 dymki
    5. kilka oliwek
    6. kilka sztuk suszonych pomidorów
    7. dwie łyżeczki oliwy z oliwek
    8. przyprawy: pieprz ziołowy, słodka papryka, ewentualnie sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza pęczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kaszę pęczak gotujemy według informacji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie
  • 2. W osobnych miseczkach przygotowujemy składniki na patelnię:
    Pieczarki myjemy i obieramy, wycinamy gniazdo nasienne z umytej papryki. Cebulkę, oliwki, pomidory suszone i przygotowane wcześniej pieczarki oraz paprykę kroimy w kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną dymkę i czekamy aż się zeszkli.
  • 4. Dodajemy pieczarki i paprykę, przykrywany pokrywką i dusimy aż papryka zmięknie.
  • 5. Na koniec dorzucamy oliwki i suszone pomidory, chwilę razem dusimy, aby połączyły się smaki.
  • 6. Jeśli potrawa wg naszego uznania wymaga doprawienia, dodajemy pieprz ziołowy oraz słodką paprykę, ewentualnie niedużą ilość soli.
  • 7. Ugotowaną kaszę pęczak odcedzamy. Można podsmażyć ją razem z mieszanką warzyw, aby przejęła smak, lub podawać osobno i łączyć dopiero na talerzu.

Porady

Aby uzyskać danie bezglutenowe można zamienić kaszę pęczak na kaszę gryczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować