Uwielbiam te smaki :). Skrzydełka rozpuszczają się w ustach, a sos jest wprost obłędny i tak na dobrą sprawę można w nim przygotować każde mięsko (rybę również).
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka,
sól,
pieprz,
majeranek,
ostra i słodka papryka w proszku,
przyprawa do zup i sosów w płynie (maggi),
liść laurowy,
ziele angielskie,
olej do smażenia
Sos:
Zalewa:
1 szklanka wody,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g),
1/2 szklanki pikantnego ketchupu,
sól,
pieprz,
ostra i słodka papryka w proszku
Dodatkowo:
1/2 słodkiej papryki czerwonej,
1/2 słodkiej papryki żółtej,
1 mała papryczka chili,
250 g pieczarek,
2 ogórki konserwowe,
2 duże cebule,
3 duże ząbki czosnku,
Cygańska potrawka ze skrzydełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka opłukać, osuszyć i oprószyć solą, pieprzem, paprykami, majerankiem, skropić maggi, dodać liść laurowy, ziele angielskie - odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Tak przygotowane skrzydełka obsmażyć z obu stron na patelni i przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia.
2.Pieczarki oraz warzywa oczyścić i pokroić w słupki. Wyłożyć na skrzydełka.
Z wody, koncentratu, ketchupu oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać.
Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki.
Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut.
Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chlebkiem - co kto woli :).
Komentarze