Kąski po cygańsku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zaletą tej potrawy jest to że nadaje się na zwykły obiad jak też na spotkanie w gronie znajomych .Możemy podać z ziemniakami ,ale i z pieczywem smakuje wyśmienicie .

  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże grzyby (ja miałam zielonki i mrożone grzyby są też dobre): 0.5 kilograma
    - cebula: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - masło: 4 łyżki

    - mięso mielone: 0.5 kilograma
    - Jajko: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - pieczywo razowe (1 kromka razowego chleba): 1 sztuka

    - majeranek: 1 łyżeczka
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz ziołowy: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa do mielonego mięsa: 2 łyżeczki
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kąski po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki, cebulkę w piórka, posypujemy solą i pieprzem. Dusimy wszystko na masełku, pod koniec dodajemy pokrojoną paprykę
  • 2. Mięso mielone mieszamy z namoczonym i odciśniętym chlebem,jajkiem. Dodajemy majeranek, paprykę w proszku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do mielonego.
  • Kąski po cygańsku 3. Kładziemy łyżką maczaną w zimnej wodzie na gorący olej małe porcje mięsa (jak kluski kładzione) i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.Gorące mięso dodajemy do potrawki z grzybów, mieszamy. Wszystko razem dusimy jeszcze do 5 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować