Zaletą tej potrawy jest to że nadaje się na zwykły obiad jak też na spotkanie w gronie znajomych .Możemy podać z ziemniakami ,ale i z pieczywem smakuje wyśmienicie .
Łatwy
Składniki:
- świeże grzyby (ja miałam zielonki i mrożone grzyby są też dobre): 0.5 kilograma
- cebula: 2 sztuki
- papryka czerwona: 0.5 sztuki
- masło: 4 łyżki
Kąski po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby kroimy w mniejsze kawałki, cebulkę w piórka, posypujemy solą i pieprzem. Dusimy wszystko na masełku, pod koniec dodajemy pokrojoną paprykę
2.Mięso mielone mieszamy z namoczonym i odciśniętym chlebem,jajkiem. Dodajemy majeranek, paprykę w proszku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do mielonego.
3.Kładziemy łyżką maczaną w zimnej wodzie na gorący olej małe porcje mięsa (jak kluski kładzione) i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.Gorące mięso dodajemy do potrawki z grzybów, mieszamy. Wszystko razem dusimy jeszcze do 5 min.
Komentarze