Karpatka z galaretką

4.49 (172 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Galaretka, masa budyniowa i słone ciasto parzone. Nie ma lepszego połączenia.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    125 g margaryny
    6 jaj
    szczypta soli
    Masa budyniowa:
    1/2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny
    1/2 l mleka
    2 jaja
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Karpatka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z margaryną i solą zagotować, wsypać mąkę, dobrze rozetrzeć i zaparzyć 3-5 minut ciągle mieszając na małym ogniu. Ostudzić. Podawać po 1 jajku ucierając. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki w blaszce o wym. 20x28 Temp. 200 s C . przez ok 25 minut.
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
    Masa budyniowa: Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. i dolewać do ubitych jaj ciągle mieszając. Wszystko zagotować. Wystudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce budyń. Masę wyłożyć na pierwszy placek - wyrównać i wyłożyć lekko tężejącą galaretkę - przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować