Kawowy snickers
- wyświetlono: 18144 |
- dodany do książki kucharskiej: 21 |
- polecenia: 3
Moje ulubione ciasto.
Kinga Podleś
20 porcje
120min PT120M
Średni
Składniki
Biszkopt czekoladowy:6 dużych jajek
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao naturalnego
1,5 łyżki oleju
Masa kawowa:
2 szklanki mleka
100 g kawy cappucino w proszku
4 śmietany śnieżki w proszku
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzącej wody
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
200 g masła
Dodatkowo:
herbatniki kakaowe
400 g masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych, solonych
Polewa czekoladowa:
100g masła lub margaryny
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka
Sposób przygotowania przepisu:
Kawowy snickers
- 1.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Do jajecznej masy dodać partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszać łyżką. Na koniec wlać do masy olej i dokładnie wymieszać.
Blachę 25 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do wysmarowanej formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na ok. 30 - 35 minut i piec do suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na dwa blaty.
Masa kawowa: Mleko zagotować z kawą cappuccino i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. W międzyczasie do ostudzonej kawy wsypać 4 śnieżki i ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Wstawić na chwilkę do lodówki.
Masa budyniowa: Budynie z cukrem wymieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować, wlać rozpuszczony proszek i ugotować budyń. Wystudzić - utrzeć masło dodając po łyżce budyń.
Masę kajmakową wymieszać z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć masę kawową, poukładać herbatniki, wyłożyć masę budyniową i znów herbatniki. Wierzch dowolnie ozdobić polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa :
Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
Komentarze