Kawowy snickers

  • wyświetlono: 15985 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 3

Moje ulubione ciasto.

Teodorka
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt czekoladowy:
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao naturalnego
1,5 łyżki oleju
Masa kawowa:
2 szklanki mleka
100 g kawy cappucino w proszku
4 śmietany śnieżki w proszku
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzącej wody
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
200 g masła
Dodatkowo:
herbatniki kakaowe
400 g masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych, solonych
Polewa czekoladowa:
100g masła lub margaryny
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Kawowy snickers

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Do jajecznej masy dodać partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszać łyżką. Na koniec wlać do masy olej i dokładnie wymieszać.
    Blachę 25 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do wysmarowanej formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na ok. 30 - 35 minut i piec do suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na dwa blaty.
    Masa kawowa: Mleko zagotować z kawą cappuccino i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. W międzyczasie do ostudzonej kawy wsypać 4 śnieżki i ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Wstawić na chwilkę do lodówki.
    Masa budyniowa: Budynie z cukrem wymieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować, wlać rozpuszczony proszek i ugotować budyń. Wystudzić - utrzeć masło dodając po łyżce budyń.
    Masę kajmakową wymieszać z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć masę kawową, poukładać herbatniki, wyłożyć masę budyniową i znów herbatniki. Wierzch dowolnie ozdobić polewą czekoladową.
    Polewa czekoladowa :
    Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa budyniowamasa kajmakowamasa kawowaorzeszki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto snikers

Dodane przez: anik9

Ciasto snickers

Kto lubi snickersy nie będzie mógł...

ciasto snickers

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto snickers

Ciasto jest najlepsze na drugi...

image-1hn3gfq

Dodane przez: paolineczka

Sernik "Snickers"

Moja autorska wersja batona snickers...

Snickers na waflach

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Snickers na waflach

Łącząc dawne klimaty z nowoczesnym...

Mój snickers

Dodane przez: justi2401

Mój snickers

To ciasto króluje u mnie na stole...

Ciasto snickers

Dodane przez: Oryginalny smak

Ciasto snickers

Kakaowy biszkopt przełożyłam masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE