Kawowy snickers

4.98 (207 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moje ulubione ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    6 dużych jajek
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao naturalnego
    1,5 łyżki oleju
    Masa kawowa:
    2 szklanki mleka
    100 g kawy cappucino w proszku
    4 śmietany śnieżki w proszku
    2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzącej wody
    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    2 budynie waniliowe
    3 łyżki cukru
    200 g masła
    Dodatkowo:
    herbatniki kakaowe
    400 g masy kajmakowej
    100 g orzeszków ziemnych, solonych
    Polewa czekoladowa:
    100g masła lub margaryny
    50g kakao
    120g cukru pudru
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.98 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Orzeszki

Kawowy snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Do jajecznej masy dodać partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszać łyżką. Na koniec wlać do masy olej i dokładnie wymieszać.
    Blachę 25 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do wysmarowanej formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na ok. 30 - 35 minut i piec do suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na dwa blaty.
    Masa kawowa: Mleko zagotować z kawą cappuccino i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. W międzyczasie do ostudzonej kawy wsypać 4 śnieżki i ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Wstawić na chwilkę do lodówki.
    Masa budyniowa: Budynie z cukrem wymieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować, wlać rozpuszczony proszek i ugotować budyń. Wystudzić - utrzeć masło dodając po łyżce budyń.
    Masę kajmakową wymieszać z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć masę kawową, poukładać herbatniki, wyłożyć masę budyniową i znów herbatniki. Wierzch dowolnie ozdobić polewą czekoladową.
    Polewa czekoladowa :
    Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Masa kajmakowa Masa kawowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować