Karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Polecam

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 szklanka wody
    150g masła (lub margaryny)
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia ,Masa:
    3 szklanki mleka
    300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka 1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 2 części.
    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
    Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
    Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
    Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny ,posypać cukrem pudrem

Porady

1 szklanka= 250ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować